Hoppa till huvudinnehåll

Grillade ostron med kryddsmör

Grillade ostron med kryddsmör
Grillade ostron med kryddsmör Grillade ostron med kryddsmör Bild: Shine Finland grillade ostron med kryddsmör

Grillade ostron med kryddsmör kan serveras som förrätt till po'boy bröd. Receptet är hämtat ur Mat med Kira.

Ingredienser

Anvisningar: 

Grillade ostron

  1. Finhacka vitlök och schalottenlök, fräs i oljan tills de mjuknat (de skall inte få färg)
  2. Häll i vinet och tillsätt den inlagda citronen, rivet citronskal och citronsaft. Låt svalna till rumstemperatur
  3. Under tiden, vispa smöret fluffigt. Tillsätt färsk koriander och den rumstempererade lökblandningen. Blanda väl.
  4. Använd kryddsmöret genast eller rulla i plastfilm och förvara i kylskåp. Blandningen håller några dagar i kyl. Den går också att frysa och håller då i ca 1 månad
  5. Använd en ostronkniv eller en liten kraftig skalkniv. Lägg ostronet på ett stadigt underlag med den platta sidan uppåt. Håll ostronet i en hopvikt kökshandduk och arbeta ifrån dig själv med kniven
  6. För in knivens spets mitt i ostronets muskelfäste (spetsiga ändan). Ostronet sitter ihop ordentligt, så du kan behöva ta i rejält. När muskelfästet börjar öppna sig för du in hela kniven till skaftet, rakt in i musslan. Vicka kniven upp och ned tills fästet släpper. Akta att du inte skär i köttet
  7. För knivspetsen runt hela ostronet så att ostronskalen släpper från varandra. Lyft av det övre skalet så att ostronköttet frigörs. Låt vätskan i ostronet vara kvar. Peta bort skal som kommit i saften
  8. Lossa försiktigt ostronköttet från den vita runda förhöjning som håller ihop skal och ostron
  9. Lägg i 2 tsk kryddsmör och lägg ostronen på en het grill, grilla i ca 3-4 minuter, tills ostronen krympt en aning och smöret börjar karamellisera sig vid kanterna
  10. I fall du inte har tillgång till en grill, lägg ugnen på grillmotstånd och grilla dem i 3-4 minuter
  11. Låt svalna en stund och njut

Tips:

Ifall du inte hittar inlagd citron (jag rekommenderar starkt att försöka hitta!) öka i så fall mängden citronskal till 1 msk.

Kryddsmör till grillade ostron

  1. Finhacka vitlök och schalottenlök, fräs i oljan tills de mjuknat (de skall inte få färg).
  2. Häll i vinet och tillsätt den inlagda citronen, rivet citronskal och citronsaft. Låt svalna till rumstemperatur.
  3. Under tiden, vispa smöret fluffigt. Tillsätt färsk koriander och den rumstempererade lökblandningen. Blanda samman väl.
  4. Använd genast eller rulla i plastfilm och förvara i kylskåp. Blandningen håller några dagar i kylen och kan också frysas ner. I frysen håller den i ca 1 månad)

Testa också ostron med vinägrett av gurka som förrätt.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi