Hoppa till huvudinnehåll

Ostron med vinägrett av gurka

Ostron med vinägrett av gurka
Ostron med vinägrett av gurka Ostron med vinägrett av gurka Bild: Shine Finland ostron med vinägrett av gurka

Ostron med vinägrett av gurka kan serveras som förrätt till po'boy bröd. Receptet är hämtat ur Mat med Kira.

Ingredienser

Anvisningar: 
  1. Skala gurkan och skrapa ur fröna med hjälp av en sked. Skär gurkan i små kuber. Finhacka löken och blanda ihop med vinäger och socker. Låt stå i kylen åtminstone i en timme
  2. Använd en ostronkniv eller en liten kraftig skalkniv. Lägg ostronet på ett stadigt underlag med flata sidan uppåt. Håll ostronet i en hopvikt kökshandduk och arbeta ifrån dig själv med kniven
  3. För in knivens spets mitt i ostronets muskelfäste (spetsiga ändan). Ostronet sitter ihop ordentligt, så du kan behöva ta i rejält. När muskelfästet börjar öppna sig för du in hela kniven till skaftet, rakt in i musslan. Vicka kniven upp och ned tills fästet släpper. Akta att du inte skär i köttet
  4. För knivspetsen runt hela ostronet så att ostronskalen släpper från varandra. Lyft av det övre skalet så att ostronköttet frigörs. Låt vätskan i ostronet vara kvar. Peta bort skal som kommit i saften
  5. Lossa ostronköttet försiktigt från den vita runda förhöjning som håller ihop skal och ostron
  6. Lägg ostronen på en bädd av iskross eller grovt havssalt
  7. Lägg på av vinägretten och dekorera med några droppar god olivolja och dill. Avnjut omedelbart

Tips:

Vinägretten är som bäst samma dag

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi