Hoppa till huvudinnehåll

Po’boy bröd

Po’boy bröd
Po’boy bröd Po’boy bröd Bild: Shine Finland po’boy bröd

Till det traditionella po'boy brödet serveras ostron med vinäger av gurka och grillade ostron med kryddsmör som förrätt. Receptet är hämtat ur Mat med Kira.

Ingredienser

Anvisningar: 

Po’boy bröd

  1. Skär bort ändarna av baguetten och skär den i fyra bitar
  2. Dela bitarna på längden och peta bort lite av brödet, så det bildas små gropar i brödet
  3. Bred på av majonnäsen och fyll brödet med rödlök, friterade ostron, rostad paprika, romainesallad och färska örter
  4. Njut omedelbart!

Tips:

Du kan torka brödändarna och inkåmet och göra ströbröd av det.

Picklad rödlök

  1. Koka upp alla ingredienser förutom rödlöken, låt svalna en stund. Häll så mycket av det varma spadet på löken att den täcks
  2. Låt vila en dag i kylskåpet innan servering

Majonnäs

  1. Se till att alla ingredienser har rumstemeperatur. Annars skär majonnäsen sig lätt
  2. Finhacka vitlöksklyftan
  3. Vispa vitlök, äggulor, senap, salt, rökt paprikapulver, cayennepeppar, saffran och citronsaft fluffigt i en skål
  4. Ställ skålen på en blöt trasa så att den står stadigt. På så sätt kan du vispa med ena handen och hälla olja med den andra
  5. Tillsätt några droppar olja, vispa konstant. Tillsätt mera olja droppvis. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare medan du vispar
  6. Smaka av majonnäsen med salt och peppar. Om majonnäsen blir för tjock kan du späda ut den med några droppar vatten
  7. Det går även bra att mixa ihop majonnäsen med en stavmixer eller i en matberedare
  8. Ställ majonnäsen i kylen i en timme, så att smakerna utvecklas

Friterade ostron

  1. Använd en ostronkniv eller en liten kraftig skalkniv. Lägg ostronet på ett stadigt underlag med den platta sidan uppåt. Håll ostronet i en hopvikt kökshandduk och arbeta ifrån dig själv med kniven
  2. För in knivens spets mitt i ostronets muskelfäste (spetsiga ändan). Ostronet sitter ihop ordentligt, så du kan behöva ta i rejält. När muskelfästet börjar öppna sig för du in hela kniven till skaftet, rakt in i musslan. Vicka kniven upp och ned tills fästet släpper. Akta att du inte skär i köttet
  3. För knivspetsen runt hela ostronet så att ostronskalen släpper från varandra. Lyft av det övre skalet så att ostronköttet frigörs
  4. Lossa försiktigt ostronköttet från den vita runda förhöjning som håller ihop skal och ostron. Peta ut köttet och lägg på tork på en tallrik med hushållspapper
  5. Hetta upp oljan till 180 grader, ha ett lock i närheten ifall oljan skulle överhettas och fatta eld. Ha inte fläkten på medan du friterar
  6. Fördela vetemjöl, pankosmulor och ett vispat ägg på tre olika tallrikar. Smaksätt mjölet med en rejäl nypa salt och peppar
  7. Doppa ostronen först i mjölet, sedan i ägget och sist i pankosmulorna, fritera i den heta oljan i ca 2 minuter, tills de är gyllenbruna. Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av.

Tips:

Panko är ett grövt ströbröd, som ursprungligen härstammar från Japan
Istället för ostron kan du t.ex. använda mujkor eller stora räkor

Till po'boy bröd kan du servera ostron med vinägrett av gurka och grillade ostron med kryddsmör som förrätt.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi