Hoppa till huvudinnehåll

Bánh mì - hot dog

Bánh mì- hot dog
Bánh mì- hot dog Bánh mì- hot dog Bild: Shine Finland bánh mì- hot dog

Street food i form av vietnamesiska hot dogs. Receptet är hämtat ur programserien Mat med Kira.

Ingredienser

  • 1 deciliter (dl) vatten- Hot dog semlor
  • 2 matsked (msk) mjölk- Hot dog semlor
  • 1 tesked (tsk) torrjäst- Hot dog semlor
  • 1 matsked (msk) socker- Hot dog semlor
  • 0.75 tesked (tsk) salt- Hot dog semlor
  • 2 st ägg- 1 rumstempererat ägg + 1 extra för pensling (Hot dog semlor)
  • 4 deciliter (dl) vetemjöl- Hot dog semlor
  • 2 matsked (msk) smör- mjukt (Hot dog semlor)
  • 2 koriander- 2 stora nävar färsk (ca 2 krukor) (Koriandermajonnäs)
  • 2.5 deciliter (dl) neutral olja- Koriandermajonnäs
  • 2 st äggulor- Koriandermajonnäs
  • 1.5 tesked (tsk) lime saft- Koriandermajonnäs
  • 1 nypa salt- Koriandermajonnäs
  • 1 nypa socker- Koriandermajonnäs
  • 2 deciliter (dl) risvinsvinäger- Picklade grönsaker
  • 1 deciliter (dl) socker- Picklade grönsaker
  • 1 deciliter (dl) vatten- Picklade grönsaker
  • 0.5 tesked (tsk) salt- Picklade grönsaker
  • 0.5 st gurka- Picklade grönsaker
  • 2 st morötter- skalade (Picklade grönsaker)
Anvisningar: 

Hot dog-semlor

  1. Värm vattnet och mjölken i kastrull till 42-grader. Blanda vatten, mjölk, socker och jäst i en bunke och låt stå i 3 min
  2. Vispa ägget lätt för hand.
  3. Blanda mjöl och salt i en skål. Nyppa i smöret och blanda i vätskan och ägget. Rör om tills det bildar en deg
  4. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och börja arbeta degen så att du tillsätter mjöl lite åt gången. Desto lösare du lämnar degen, desto fluffigare semlor får du. Knåda degen i 10 minuter
  5. Lägg degen i en skål och ställ skålen på ett varmt ställe och låt degen jäsa i ca 2 h, tills den fördubblats i storlek
  6. Efter degen jäst kan du forma 6 st hot dog semlor. Jäs semlorna ännu i ca 1 h
  7. Lägg ugnen på 200 grader och pensla semlorna med ägg
  8. Grädda semlorna tills de är gyllenbruna, i ca 10 minuter

Tips:

Du kan tillreda dessa i god tid och frysa ner dem. Värm i ugnen före servering
Akta att du inte jäser semlorna för länge, annars blir de platta som mina

Koriandermajonnäs

  1. Blanchera koriandern i kokande vatten i ca 10-15 sekunder, flytta över till ett isbad för ca 1 minut, tills den svalnat. Lyft bort koriandern och tryck ut all vatten, torka väl
  2. Blanda olja och den blancherade koriandern till en grön olja i en blender eller matberedare. Sila oljan om du önskar. Låt oljan gärna vila i kylskåpet övernatten så smakerna förstärks
  3. Se till att alla ingredienser har samma temperatur (rumstempererat) när du börjar med majonnäsen. Annars skär det sig lätt
  4. Vispa äggulor, salt och limesaft fluffigt i en skål
  5. Ta fram en kastrull och ställ den på en blöt tarsa. Ställ skålen på kastrullen den står stadigt, på så sätt kan du vispa med en hand och hälla olja med den andra
  6. Tillsätt några droppar korianderolja, vispa konstant. Tillsätt mer och mer olja droppvis. Efter ett tag när du ser att ägget och oljan tjocknar till en majonnäs kan du hälla i oljan lite fortare medan du vispar
  7. Smaka av majonnäsen med salt och socker. Om majonnäsen blir för tjock kan man späda med några droppar vatten
  8. Det går även bra att mixa ihop majonnäsen med en stavmixer eller i matberedare

Tips:

Koriandern blancheras så att oljan inte blir en ful färg. Nu får den en fin, stark grön färg
Du kan förbereda smak oljan dagen före, så smaken förstärks. Sila i så fall oljan följande dag och ta fram den i god tid från kylskåpet, så att majonnäsen inte skär sig

Picklade grönsaker

  1. Lägg alla ingredienser förutom gurkan och moroten i en burk med lock. Skaka om kraftigt tills sockret har smultit
  2. Strimla gurkan och skalade morötterna riktigt tunnt, t.ex. med hjälp av en julienne skalare, lägg i burken och ställ i kylen i åtminstone 30 minuter
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi