Hoppa till huvudinnehåll

Kryddigt krispigt kycklingskinn och kycklingkroketter med örtolja

Kryddigt krispigt kycklingskinn och kyckling kroketter med örtolja
Kryddigt krispigt kycklingskinn och kycklingkroketter med örtolja Kryddigt krispigt kycklingskinn och kyckling kroketter med örtolja Bild: Shine Finland kryddigt krispigt kycklingskinn och kyckling kroketter med örtolja

Det här är smakfulla och krispiga rätter, som passar perfekt med en kall öl. På menyn står kryddigt kycklingskinn, kycklingkroketter och krispiga kikärter med salvia och citron.

Ingredienser

Anvisningar: 

Kryddigt krispigt kycklingskinn (6 st)

  1. Värm ugnen till 180 grader
  2. Ta fram en bakplåt och vänd den upp och ned. Lägg bakplåtspapper på plåten, platta till kycklingskinnen och rada dem upp på plåten, salta lätt. Täck med bakplåtspapper och lägg på en annan bakplåt som tyngd
  3. Grädda i ca 30-40 minuter, tills skinnen är riktigt krispigt och gyllene. Vänd på plåten halvvägs
  4. Lyft det krispiga kycklingskinnet på hushållspapper, salta och låt svalna. Blanda honung och vinäger i en skål och pensla på skinnet, krydda med cayennepeppar och spiskummin. Servera genast

Tips:

  • Du kan tillreda skinnet 3 timmar i förväg. Förvara i rumstemperatur. Pensla på med kryddblandningen före servering
  • Du kan beställa endast kycklingskinn av din kötthandlare, eller frysa ner eller laga kroketter av kycklingbrösten du tagit skinnet av

Örtolja för kycklingkroketter

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Värm upp tills oljan är varm
  2. Ta av från värmen och låt svalna, låt örterna smaksätta oljan övernatten
  3. Plocka bort örterna och vitlöken före fritering

Kycklingkroketter

  1. Se till att alla ingredienser är kylskåpskalla innan du börjar
  2. Skär kycklingen i bitar och lägg i en matberedare tillsammans me örterna, salt och peppar. Mixa till en grov massa
  3. Lägg i äggulorna. Håll maskinen igång medan du häller i grädden i en tunn stråle
  4. Lägg massan i kylen för åtminstone 30 minuter
  5. Fördela vetemjöl, pankosmulor och ägget på tre olika tallrikar. Smaksätt mjölet med en rejäl nypa salt och peppar
  6. Värm örtoljan till 180 grader. Håll ett kastrull lock i närheten ifall oljan tänds i lågor, ha inte fläkten på medan du friterar
  7. Forma små bollar av massan och rulla dem först i mjölet, sedan i ägget och sist i pankosmulorna, fritera i den heta oljan i ca 3-4 minuter, tills de är gyllene bruna och klara. Lyft bort med en hålslev på hushållspapper, lägg dem sedan i en skål och smaksätt med salt, lite citronskal och citronsaft

Krispiga kikärter med salvia och citron

  1. Värm ugnen till 200 grader
  2. Blanda alla ingredienser i en skål, förutom salvia och citronskal. Sprid ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper
  3. Grädda i ugn i ca 50 minuter (rör om några gånger) tills kikärterna är riktigt krispiga. Blanda i salviabladen ungefär halvvägs
  4. Lyft ut ur ugnen, salta mer om det behövs, riv i citronskalet och låt svalna

Srirachasalt

  1. Värm ugnen till 175 grader. Blanda samman ingredienser. Sprid ut på en smörpapperlindad bakplåt
  2. Lägg plåten i ugnen, stäng av ugnen och låt saltet torka i ca 2 timmar. Krossa saltet fint och förvara i en tät burk

Drink (1 st)

  1. Blöt kanten av glaset med limeklyftan. Häll saltet på en tallrik och vänd kanten av glaset i saltet. Blanda ihop tomatsaft, limesaft, kryddorna och is i glaset
  2. Fyll glaset med öl. Dekorera med lime, koriander och/eller selleri. Servera iskall
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi