Hoppa till huvudinnehåll

Hallongalette med crème fraîche smaksatt med getost

Hallon galette med crème fraîche smaksatt med getost
Hallongalette med crème fraîche smaksatt med getost Hallon galette med crème fraîche smaksatt med getost Bild: Shine Finland hallon galette med crème fraîche smaksatt med getost

Kira besökte ett ostmejeri norr om San Francisco. Ostinspirerad tillreder Kira Gougères med öl och karamelliserad lök, hallongalette med crème fraiche och getost samt kyckling med rostade vindruvor.

Ingredienser

Anvisningar: 

Deg

  1. Skär smöret i kuber
  2. Nyp ihop mjöl, socker, salt och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt äggulorna och blanda snabbt ihop
  3. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Undvik att arbeta degen för mycket, annars blir den inte sprödig
  4. Forma till en boll, plasta och låt vila ca 1 timme i kylen

Tips:

Du kan också laga en saltig paj, slopa isåfall sockret
Du kan ersätta 50 g vetemjöl mot fullkornsmjöl, eller laga degen av spelt (150 g vit spelt och 50 g fullkornsspelt)

Paj

  1. Värm ugnen till 200 grader
  2. Rör ihop de frysta bären, socker och majsstärkelse i en skål
  3. Kavla ut degen på ett mjölat underlag, till en ca 1/2 cm tjock rund platta
  4. Lyft plattan på en bakplåtspapper klädd bakplåt
  5. Häll bären på mitten av pajen, och vik in degen på sidorna
  6. Pensla kanten på degen med ägg och strö över råsocker, så här får pajen en fin färg i ugnen
  7. Grädda pajen i ca 40 minuter, tills gyllene. Pensla med sirapen ungefär när hälften av tiden gått
  8. Pensla på mera av sirapen när pajen kommit ur ugnen. Häll lite av sirapen på hallonen (spara hälften för servering) och låt svalna en aning
  9. Servera som ljummen med crème fraîche och extra sirap

Tips:

Du kan använda vad som helst för bär eller frukt; t.ex. färsk persika, äpple eller päron. Om du använder hårda frukter så som äpple eller päron, kan du slopa majsstärkelsen och blanda dem med t.ex. kanel

Sirap

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den i en kastrull. Lägg alla ingredienser (även vaniljstången) i kastrullen och koka upp
  2. Ställ kastrullen åt sidan och låt vila i åtminstone 30 minuter

Tips:

Du kan leka med smakerna. Om du lagar en äppelpaj, kan du smaksätta sirapen med te.x färsk ingefära, en kanelstång och färsk vanilj.

Crème fraîche med getost

  1. Blanda ihop crème fraîche, getost och florsocker
  2. Servera tillsammans med pajen
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi