Hoppa till huvudinnehåll

Mumsig smörgås med tomat- och baconsylt, surkål, avocado och ägg

Smörgås med tomat- och baconsylt, surkål, avocado och ägg
Mumsig smörgås med tomat- och baconsylt, surkål, avocado och ägg Smörgås med tomat- och baconsylt, surkål, avocado och ägg Bild: Shine Finland mat med kira

Kiras mumsiga smörgåsar passar utmärkt till brunch.

Ingredienser

Anvisningar: 

Rostad tomat-baconsylt

  1. Värm ugnen till 150 grader
  2. Tvätta och skär tomaterna på hälften (i fyra delar om de är riktigt stora)
  3. Lägg dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Krydda tomaterna med salt, peppar och olivolja. Grädda i ca 1,5 h, tills tomaterna har krympt till och fått lite färg (karameliserats)
  4. Skär baconet i riktigt små bitar. Finhacka lök och vitlök
  5. Stek baconet riktigt knaprigt (börjande med en kall panna), lägg åt sidan och häll i olivolja och sautera löken och vitlöken, tills de mjuknat, i ca 8 minuter.
  6. Lägg i baconet, tomaterna och resten av ingredienserna, förutom salt och cayennepeppar
  7. Låt småkoka utan lock i ca 20-30 minuter, tills blandingen har fått en konsistens av sylt
  8. Smaka av med salt och cayennepeppar. Tillsätt mera vinäger i fall de behövs
  9. Låt sylten svalna (den smakar bäst följande dag)
  10. Förvara i en ren och tät glasburk i kylskåpet. Sylten håller i ca 2 veckor, längre i fall du slopar baconet

Smörgås (2 st)

  1. Skär skivor av lantbrödet och rosta dem
  2. Stek äggen enligt eget behag
  3. Smörja brödskivorna med smör, tomatsylt, lägg på av surkål och avocado, smaksätt med en nypa salt
  4. Lägg på det stekta ägget och njut
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi