Hoppa till huvudinnehåll

Pupusas por Finlandia

Pupusas por Finlandia
Pupusas por Finlandia Pupusas por Finlandia Bild: Shine Finland pupusas por finlandia

Pupusa, ett klassiskt salvadorianskt fyllt majsbröd, med en liten finsk twist.

Ingredienser

Anvisningar: 

Korngröt

  1. Finhacka löken, vitlöken och sellerin. Sautera i oljan i en kastrull i ca 10 minuter, tills grönsakerna har mjuknat
  2. Skölj korngrynen och lägg i kastrullen tillsammans med lagerblad och buljong
  3. Låt småkoka med locket på enligt anvisningen på paketet (i ca 30-40 minuter)
  4. Blanda i russinen mot slutet och småkoka ytterligare i ca 10 minuter
  5. Smaksätt med salt, gröten skall vara fuktig men inte alltför lös

Deg (ca 16 pupusas)

  1. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och kardemumma i en skål
  2. Nyppa i smöret och häll i det heta vattnet (akta fingrarna!)
  3. Arbeta ihop till en smidig och elastisk deg. Täck skålen och låt vila i 15 minuter
  4. Forma bollar (ca 60 g) av degen och kavla ut till tunna plättar (inte allför tunna, för annars kommer fyllningen ut). Fyll med önskad fyllning

Köttfyllning (räcker till ca 15-20 pupusas)

  1. Bryn köttet i olja tills det är riktigt krispigt, i ca 10 minuter
  2. Smaksätt med salt, peppar, sherryvinäger, kanel, muskotnöt och honung
  3. Finhacka bladpersiljan och blanda samma köttet, korngröten och persiljan i en skål. Kolla smaken.
  4. Fyll en plätt med några matskedar fyllning, nyppa ihop och platta till en plätt
  5. Stek på en torr, non-stick panna i ca 2 minuter per sida
  6. Servera med coleslawn
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi