Hoppa till huvudinnehåll

Earl grey smaksatt “upp och ned” persimon bröd

Earl grey smaksatt “upp och ned” persimmon bröd
Earl grey smaksatt “upp och ned” persimonbröd Earl grey smaksatt “upp och ned” persimmon bröd Bild: Shine Finland earl grey smaksatt “upp och ned” persimmon bröd

Persimoner kan ätas färska, torkade eller tillredda. Kira bakar bröd med persimon.

Ingredienser

Anvisningar: 

Karamelliserad persimon

  1. Ta fram en brödform och smöra den och klä den med bakplåtspapper
  2. Skala och skär frukterna i ca 1/2 cm tjocka runda bitar
  3. Smält smöret, saltet och sockret på en panna och låt bubbla i ca 1 minut
  4. Häll sirapen i formen och arrangera frukten fint på bottnet av formen
  5. Häll i degen och grädda

Kaka

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Smält smöret och blanda i olivoljan och earl grey teet. Låt svalna en stund
  3. Skala och mosa 3- 4 persimon frukter till en slät puree (t.ex. med hjälp av en stavmixer)
  4. Blanda mjöl, soda, bakpulver och salt i en skål
  5. Blanda fettblandningen, 3 dl fruktpuré och socker samman. Vispa kraftigt ned ett ägg i taget, tills du har en jämn smet
  6. Vänd ner mjölblandningen
  7. Häll degen i formen på frukten och grädda i ca 50-60 minuter, prova med en sticka, den skall inte vara kladdig
  8. Låt svalna en stund och slå kakan på en tallrik
  9. Låt svalna och skär i bitar

Tips

Du hittar oftast två olika varianter av persimon frukter i butiken, fuyu och hachiya. Fuyun kan ätas omogen, för den är innehåller inte lika mycket tanniner som hachiya varianten och på så sätt smakar den ändå sött. Den passar bra te.x. till sallader. I kakan använder vi den som topping, för den håller sin form och ser snygg ut. När du köper hachiya varianten, skall du se till att den är riktigt mogen förrän du äter den. Annars smakar den riktigt illa, för den innehåller så mycket tanniner. Om du köper de som omogna, låt de mogna i rumstemperatur tills riktigt mjuka.

Persomin kan du också smaksätta te med.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi