Hoppa till huvudinnehåll

Majschowder

Majs chowder
Majschowder Majs chowder Bild: Shine Finland majs chowder

Majschowder med bacon och vitlök är en härlig förrätt till kräftor.

Ingredienser

Anvisningar: 
  1. Skär baconet i små bitar och lägg i en stor kastrull. Bryn baconet tills det är knaprigt (tillsätt olivolja ifall det verkar som om baconet tar fast i kastrullen)
  2. Under tiden baconet bryns, finhacka löken och vitlöken, skala och skär potatisen i munsbitar
  3. Håll majskolvarna på höjden och skär av kornen med en vass kniv i en skål. Ta åt sidan ca 1 dl korn (dessa rostas i ugnen)
  4. Tillsätt 1 msk olivolja i kastrullen (om du inte redan gjort det) och sautera löken och vitlöken med baconet i ca 5 minuter, tills de mjuknat
  5. Häll i vinet och reducera till hälften
  6. Tillsätt grönsaksbuljongen och potatisen. Smaksätt med lite salt och småkoka i ca 10 minuter, tills potatisen mjuknat en aning, men har ännu tuggmotstånd
  7. Tillsätt majskornen (förutom det du tagit åt sidan) i kastrullen och koka ytterligare i ca 6 minuter, tills potatisen är mjuk
  8. Häll 1/4 av soppan i en blender eller matberedare (du kan även använda en stavmixer) och mixa till en slät sörja
  9. Häll sörjan tillbaka i soppan, häll i grädde och smaksätt med rivet citronskal, en skvätt citronsaft, salt, cayennepeppar och svartpeppar
  10. Rosta 1 dl majskorn under grillmotstånd i ugnen, i ca 5 minuter tills kornen fått redigt med färg. Finhacka koriandern och vårlöken
  11. Servera soppan med de grillade majskornen och färsk koriander och vårlök

Tips:

Istället för färsk majs går det bra att använda fryst.
Tillsätt grädde enligt smak.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi