Hoppa till huvudinnehåll

Churros med kokos- och tahinisås

Churros med kokos-tahinisås
Churros med kokos-tahinisås Churros med kokos-tahinisås Bild: Yle/Parad Media kokos

Kira Åkerström-Kekkonen tillreder mexikanska churros, passligt tilltugg till valborg om t ex tröttnat på struvor. Ät dem med en delikat sås av kokosmjölk och sesampasta.

Ingredienser

  • 2.5 deciliter (dl) mjölk- (deg)
  • 100 gram (g) smör- normalsaltat, (deg)
  • 0.25 tesked (tsk) salt- (deg)
  • 1 matsked (msk) socker- (deg)
  • 150 gram (g) vetemjöl- (deg)
  • 4 st ägg- rumstempererade, (deg)
  • 2 deciliter (dl) kokosmjölk- fet, (kokos-tahinisås)
  • 2 matsked (msk) Tahini- sesampasta, (kokos-tahinisås)
  • 2 matsked (msk) lönnsirap- (kokos-tahinisås)
  • 1 st apelsin- skalet, rivet, (kokos-tahinisås)
  • 0.5 tesked (tsk) havssalt- (kokos-tahinisås)
  • 0.5 liter (l) olja- fritering
  • 0.5 deciliter (dl) socker- (blandning)
  • 1 tesked (tsk) mald kanel- (blandning)
Anvisningar: 

Kokos-tahinisås:

Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ den åt sidan.

Blanda sedan socker och kanel på en flat tallrik och ställ den åt sidan.

Churros:

Koka upp mjölken och smör tillsammans med salt och socker.

Blanda i mjölet, allt på en gång och arbeta med en slev tills smeten är jämn och släpper kastrullens botten.

Flytta kastrullen till sidan och låt svalna i 5 minuter.

Arbeta sedan in äggen, ett i taget, antingen för hand eller i en mixer.

Lägg smeten i en spritspåse med stjärntyll.

Hetta oljan till 180 grader. (Ha ett lock på nära håll för att kväva lågorna om du jobbar med gasspis och oljan tänds).

Spritsa av degen i oljan. Fritera ca en minut på vardera sida.

Lägg de gyllenebruna churrosen på hushållspapper och torka av.

Vänd dem i socker- och kanelblandningen och servera så fort som möjligt tillsammans med såsen.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi