Hoppa till huvudinnehåll

Hemgjord creme fraiche

Hemgjord creme fraiche med tre smaksättningar
Hemgjord creme fraiche med tre smaksättningar Bild: Yle/Strömsö/Carina Ahlskog smaksättning

Krämigare creme fraiche får man leta efter och enklare att göra än så här kan det inte bli. Den egna creme fraichen är färsk, fräsch och lätt syrlig. Den kan förvaras i kylen upp till en månad och syrningsprocessen saktar i men fortsätter under den här tiden. Första tiden är den en galet god naturell dipp, veckan efter kanske en smaksatt kallsås för att sedan användas i matlagningen när den mognat än mer. Här får du också 3 smaksättningar inför sommarens grillsäsong.

Ingredienser

  • 1 liter (l) grädde- pastöriserad
  • 2 matsked (msk) surmjölk- kan ersättas med filmjölk
Anvisningar: 

Blanda och låt stå framme i rumstemperatur i 2 dygn.

3 smaksättningar för dippsås eller som kall grillsås

Bearnaisesmak till grillat kött
1 dl hemgjord creme fraiche
0,5 gullök
0,5 dl vinäger
0,5 dl vatten
1 kruka dragon, finhackad
1 kruka persilja, finhackad
salt, peppar

Koka löken mjuk i vinäger och vatten. Låt kallna innan övriga ingredienser blandas i.

Äpple och pepparrot till grillad fisk
1 dl hemgjord creme fraiche
¾ dl rivet äpple
¾ dl pepparrot
salt, peppar

Blanda alla ingredienser.

Citron till grillade grönsaker.
1 dl hemgjord creme fraiche
1 citron, zest och hälften av fruktköttet
0,5 msk socker

Blanda alla ingredienser.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi