Hoppa till huvudinnehåll

Lavendelskorpor

Lavendelskorpor
Alexandras lavendelskorpor Lavendelskorpor Bild: Svenska Yle/Strömsö lavendel

I de här skorporna använder Alexandra torkade lavendelblommor som smaksättning. Lavendeln harmonierar fint med den mörka chokladen och de rostade hasselnötterna och resultatet blir härligt romantiska skorpor som man kan äta många av utan att känna sig däst!

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smält matfettet och låt det svalna.

3. Hacka nötterna grovt och rosta dem på en plåt i ugnen i ca 6-8 min, tills de har fått lite färg. Ta ut och låt dem svalna.

4. Dela äggen och lägg vitorna i en skål och gulorna i en annan. Vispa först vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret till gulorna och vispa dem till en ljus och porös smet.

5. Rör ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver.

6. Vänd försiktigt ner äggvitan.

7. Tillsätt smöret och rör om.

8. Häll i nötter, choklad och lavendel. Knåda eller rör ihop till en lös och lite kladdig deg.

9. Dela degen i sex bitar och rulla dem till långa korvar. Lägg korvarna tre och tre på en plåt. Platta till dem lite med mjölad hand.

10. Grädda längderna i mitten av ugnen i 15 minuter, eller tills de börjar få färg.

11. Skär de nygräddade längderna i sneda bitar, ca 2 cm breda. Använd en vass kniv!

Tips!
Förvara skorporna i en lufttät burk så håller de länge!

Se även Alexandras artikel om lavendelskorporna med bilder.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi