Hoppa till huvudinnehåll

Inkokta nektariner med hallonsorbet

Inkokta nektariner med hallonsorbet och vispgrädde
Inkokta nektariner med hallonsorbet Inkokta nektariner med hallonsorbet och vispgrädde Bild: Yle/Strömsö/Carina Ahlskog inkokta

Vita nektariner och persikor är i säsong bara under tidig vår men den här läckra nektarindesserten blir förstås än mer färggrann med gula frukter. Smaken av sommar kokas däremot in oavsett färg, och tillsammans med sin utsökta geleartade lag och en enkel hallonsorbet blir det här en verkligt fräsch efterrätt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Dela nektarinerna och tag ut kärnorna. Blanda dessertvin, socker, vatten och delad, urskrapad vaniljstång i en kastrull. Lägg nektarinerna i lagen. Klipp till ett smörpapper enligt kastrullen och lägg direkt ovanpå nektarinerna. Sjud under pappret ca 20-30 minuter tills mjuka. Låt frukten svalna i lagen, lyft. Mät upp 5 dl av lagen, koka upp 1 dl och smält ner de urkramade gelatinbladen under vispning. Rör ner i de resterande 4 dl lag, sila vid behov. Ställ i kyl och låt stelna.

Vispa grädde och smaksätt med bittermandelolja. Mixa frysta hallon med florsocker till sorbet. Karamellisera socker och vatten i en kastrull, utan att röra om! Lägg i pistagekärnorna, stjälp snabbt på bakplåtspapper. Låt svalna och hacka grovt.

Servera som en cocktail med skuren persika, gelé, mandelgrädde, hallonsorbet och toppa med karamelliserad pistage.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi