Hoppa till huvudinnehåll

Svamppaj med bacon

Svamppaj toppad med blandsvamp och kantarell samt grönsallad ikring
Svamppaj toppad med blandsvamp och kantarell samt grönsallad ikring Bild: Yle/Strömsö/Carina Ahlskog svamppaj

Skogen är full med svamp den här tiden på året - plocka och njut, inte bara av kantareller utan av en massa andra härliga svampsmaker! Vi använde även soppar och taggsvamp som inte behöver förvällas, och det blir en härlig smakrik skogspaj!

Ingredienser

Anvisningar: 

Snabbinlagd svamp
Koka upp ättika, socker, enbär och vatten. Slå varm över 120 g välrensad svamp. Lägg i en kvist rosmarin och låt stå minst 1 h.
Ta tillvara inläggningslagen och gör en t.ex en senapsdressing genom att vispa ihop med dijonsenap och lite olja

Svamppaj
Stek fintärnad bacon tills det är knaprigt. Blanda alla ingredienser till pajskalet, inklusive bacon och baconstekfett, i en matberedare. Kavla ut och fodra en smörad form med pajdegen. Förbaka 10 min på 170 c tills lätt gyllene.

Stek resten av svampen och den finhackade löken i lite olja. Avsluta med en klick smör för smakens skull och smaka av med salt och svartpeppar. Vispa ägg med mjölk och grädde, smaka av med salt och peppar. Fördela svampen i pajskalet och slå sedan över äggstanningen. Baka i ugn på 175 c tills stannad, ca 25-30 minuter.

Servera pajen toppad med inlagd svamp, grönsallad och senapsdressing.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi

Mer från programmet