Hoppa till huvudinnehåll

Fisksoppa från grunden

Viktigaste ingrediensen i en riktigt god soppa är buljongen. Vi gjorde vår fisksoppa på lokalt fångad abborre och sik, totalt använde vi fyra kg fisk. Den goda buljongen som eventuellt blir över passar utmärkt som bas i en god fisksås, risotto eller att vända in i en pastarätt. Den lämpar sej också utmärkt att frysa in för senare användning.

Ingredienser

Anvisningar: 

Rostad fiskbuljong
Filéa fiskarna och ta vara på huvuden och benen. Skölj skroven och gälarna i kallt vatten. Rosta i ugn på 180 grader i 30 minuter, tills skroven torkat och fått lite färg. Lägg i kastrull med vatten tillsammans med grönsaker, svamp, lök, persilja, pepparkorn, lagerblad och en liten nypa salt. Sjud försiktigt i 20 minuter. Tillsätt vitt vin, sjud ytterligare 10 minuter. Låt svalna och dra i 2 timmar med skrov och grönsaker i. Sila buljongen. Nu kan buljongen reduceras till tätare smak om så önskas.

Fisksoppa
Skär fiskfiléerna benfria och i bitar. Koka tärnad potatis skilt för sej. Sjud fiskbuljongen med paprikapulver, purjolök, fänkål, vitlök och örter i 10 minuter. Tillsätt potatis, fisk, tomat, persilja strax innan servering. Servera med ett gott bröd.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi