
Kroppkakor är en gammaldags potatisrätt med mild smak. Paul gör kakorna med jordärtskocka och serverar dem nystekta med lingon, grönkål och svamp.
Ingredienser
- 2 deciliter (dl) lingon
- 1 deciliter (dl) socker
- 100 gram (g) jordärtskocka
- 750 gram (g) mandelpotatis
- 3 st äggula
- 150 gram (g) mjöl- siktat
- 300 gram (g) svamp
- 300 gram (g) grönkål
- 1 deciliter (dl) brynt smör
- 2 matsked (msk) olivolja och smör- stekning
- salt
Börja med att laga rårörda lingon med socker.
Koka potatis och jordärtskocka mjuka. Medan de kokar kan du plocka och skölja grönkålen.
Blanda sedan varm, pressad potatis och krossad eller grovhackad jordärtskocka med äggulorna, salt och siktat mjöl.
Rör till en deg. Rulla små kroppkakor. Lägg kulorna i sjudande vatten. Lägg på ett lock och sjud tre-fyra minuter eller till en innertemperatur på 85-90 grader.
Lyft upp kulorna och låt svalna.
Bryn dem sedan i olja och smör så att de får färg på alla sidor. Smaka av med salt.
Dela svamparna på hälften och stek i matolja. I receptet används ostronskivling, men annan höstsvamp fungerar också utmärkt.
Tillsätt grönkålen och en klick smör. Slunga runt i pannan i en minut och smaka av med salt.
Blanda runt kroppkakorna, svampen, grönkålen på ett fat och toppa med kalla lingon och varmt brynt smör.
Gjord av
Mer från programmet
- Gör en tålig, välkomnande och väldoftande granrismatta till trappan
- Lee och Camilla återanvänder kakformar och gör fågelburar med luffarslöjd – här får du tips på dekorationer som lätt kan varieras enligt årstid
- Söta rödbetsplättar med farinsocker, muskot och konjak – en oväntad smakkombination som ger rödbetan ett lyft