Hoppa till huvudinnehåll

Rökt strömmingslåda med pressad potatis

En portion strömmingslåda
En portion strömmingslåda. En portion strömmingslåda Bild: Yle/Carina Ahlskog strömming

Dags att modigt ta tag i strömmingsflundran gott folk! Färsk har den en härligt frisk smak och är jätteenkel att tillreda. Vi piffar till strömmingslådan med en enkel kallrökning i ugnen, en smak som tillsammans med rejält med purjolök och dill passar strömmingen utmärkt.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skiva purjolök tunt och svetta mjuk i en panna med lite olja och smör. Lägg i botten på en ugnfast form.

Lägg ut strömmingsflundror på bordet. Klipp bort ryggfenorna. Salta och peppra. Riv citronskal över och strö över den noggrant plockade dillen. Rulla ihop flundrorna med skinnsidan utåt och lägg tätt på purjolöken.

Värm upp spån i en stekpanna under lock till kraftig rökutveckling. Ställ strömmingsformen på botten i en kall ugn och en rökpanna på gallret ovanför. Ta av locket och stäng ugnen.

Tejpa ugnens kanter vid behov. Låt röka i 30 minuter. Tag ut och häll på grädde smaka av med salt och svartpeppar. Baka i ugn på 175 c i ca 15 minuter eller tills strömmingen är 55 c i innertemperatur och grädden fått färg.

Svetta svartkålen i en klick smör, lägg till en skvätt vatten och låt sjuda kort under lock i ett par minuter tills den mjuknat lite.

Servera strömmingen med nypressad potatis, svartkål och rårörda lingon.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi