Hoppa till huvudinnehåll

Texas Chili

Texas Chili
Texas Chili Texas Chili Bild: Yle/Åsa Svarvar ume älv

Man känner sig nästan som en nybyggare i vildmarken då man glider längs Ume älv i en flotte man surrat ihop själv. Förstärk den känslan genom att duka upp en Texas Chili-gryta till huvudrätt. Avrunda med det bästa sommaren har att erbjuda; färska jordgubbar och lättvispad grädde.

Ingredienser

Anvisningar: 
utrustning:
dutch oven
öppen eld
instruktioner:
1. Ta bort det mesta av fett och bindvävnad från köttet, skär i ett par centimeter tjocka tärningar. Salta och blanda i en skål.
2. Bland alla ingredienser till kryddblandningen i en skål tills det blir en jämn pasta.
3. Stek baconskivorna i dutch oven tills de är knapriga. Plocka upp baconskivorna.
4. Bryn köttbitarna, lyft upp köttet för att sedan fräsa lökhack, jalapeno och vitlök under omrörning ett par minuter. Tillsätt kryddblandningen.
5. Lägg ner de brynta köttbitarna i grytan, tillsätt krossade tomater och öl. Sätt på locket och låt stå sjuda i ca 1½ timme på låg värme. Tillsätt bönor och bacon på slutet, de kräver inte många minuter.
6. Smaka av med salt och peppar vid behov.
7. Komplettera med nachos eller tortillas samt de övriga tillbehören.
tips!
Grytan blir faktiskt godare om den får stå i kylskåp en dag eller två! Går med andra ord att förbereda hemma, om man vill fuska lite.
tips på dricka:
öl, en ale (Mountain Livin' Pale Ale)
Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi