Hoppa till huvudinnehåll

Lammgryta med couscous

Lammgryta med couscous
Lammgryta med couscous Lammgryta med couscous Bild: Yle/Åsa Svarvar natur så in i norden

Österbottnisk skärgård och nordafrikanska smaker kombineras i en lammtagine med couscous. Maträtten kan även tillagas i en vanlig gryta, men med en tagine får man vissa saker på köpet. Dels åker smakerna omkring i det trattformade locket och ger det lilla extra för helhetsupplevelsen. Samtidigt får man diskutera hur det kommer sig att man tagit med en tagine på vandringen.

Ingredienser

Anvisningar: 
utrustning:
tagine eller gryta
öppen eld
instruktioner:
1. Klyfta löken, skala och skär ner morötterna, skiva chilin.
2. Bryn köttet i grytan.
3. Fyll på med övriga ingredienser.
4. Koka på låg värme under lock tills såsen tjocknar.
5. Koka upp vattnet med oljan och saltet för couscousen i en kastrull.
6. Dra kastrullen åt sidan och rör ner couscousen.
7. Låt stå och dra några minuter.
8. Servera.
tips på dricka:
mustigt, syltigt och fylligt rödvin (Place in the Sun, Cabernet Sauvignon Shiraz 2014)

Medan grytan putttrar passar det utmärkt att äta en förrätt med eget tunnbröd med böckling och västerbottenost.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi