Hoppa till huvudinnehåll

Vinkokt höna

Vinkokt höna
Vinkokt höna Vinkokt höna Bild: Yle/Åsa Svarvar inlandsbanan

Dressinens gnisslande och dunkande längs inlandsbanan byts snabbt ut till fågelsång och en lugn stund vid lägerelden då du steker ditt egna knäckebröd och serverar med lokala ostar. Huvudrätten, vinkokt höna, tillreder du enklast i tryckkokare, som faktiskt för tankarna till ånglokomotivens dagar då ventilen pyser och visslar. Tag plats!

Ingredienser

Anvisningar: 
utrustning:
1 tryckkokare
fältkök
instruktioner:
1. Skär grönsakerna grovt.
2. Skala och krossa vitlöken.
3. Dela chilifrukten.
4. Dela kycklingen i två delar.
5. Lägg allt i tryckkokaren.
6. Häll i vin och grönsaksbuljong, och vid behov vatten så att det täcker kycklingen.
7. Koka upp till högsta tryck.
8. Efter 8 minuter stäng av värmen, låt tryckkokaren svalna innan du öppnar den.
9. Servera.
tips på dricka:
kryddigt rött vin (Crozes-Hermitage Les Launes)

Den här rätten passar utmärkt som huvudrätt, gör gärna ditt egna knäckebröd som förätt och servera med lokala ostar.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi