Hoppa till huvudinnehåll

Plankgrillad njurtapp med paprika och aioli

Plankgrillad njurtapp
Plankgrillad njurtapp Bild: Yle/Carina Ahlskog njurtapp

Njurtapp är en finfin köttdel att grilla. Namnet kommer av att njurtappen är en muskel som håller upp njurarna. För tillfället verkar det vara svårt att få tag i den styckdelen från kötthandeln, så det gäller att hitta en riktig köttmästare som kan hjälpa dig.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skär ut senan som går längs mitten i njurtappen så att du får 2 fina köttdelar. Putsa vid behov. Salta och peppra köttet runtom. Grilla köttet och hela grönsaker över direkt glöd tills färgen är rostad.

Att grilla på kolgrill är en lite oprecis kokkonst, så man får istället hålla koll på hur grönsakerna ser ut och att de känns lite mjuka. Det sotade på skalet plockas bort. Köttet ska vara 56-58 grader.

Lägg grönsaker och kött på blötlagd planka tillsammans med enriskvistar. Placera plankorna på grillens galler och lägg på grillocket när rökutvecklingen från riset tagit fart. Rök i grill ca 8-10 minuter

Skär upp köttet tvärs över fibrerna, strö över lite enbär och grovhackad koriander och persilja. Servera med plankgrillade grönsaker och hemgjord aioli

Aioli
Blanda vitlök, äggulor, senap, salt och peppar. Vispa ner matoljan i en tunn stråle. Smaksätt med citronsaft, enbär och smaka ev av med salt och peppar.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi