Hoppa till huvudinnehåll

Stekt hälleflundra

Stekt helleflundra med blomkålsstamp och stekt sidfläsk
Stekt helleflundra med blomkålsstamp och stekt sidfläsk Stekt helleflundra med blomkålsstamp och stekt sidfläsk Bild: Yle/Åsa Svarvar brosmetind

Om du befinner dig vid Sessøyfjorden uppe på berget Brosmetind så kan vi rekommendera en middag med pilgrimsmusslor med sparris och konjaksås till förrätt och som huvudrätt stekt hälleflundra med blomkålsstamp. Maten fungerar utmärkt på andra ställen också.

Ingredienser

Anvisningar: 
utrustning:
1 stekpanna
1 kastrull
fältkök
instruktioner:
1. Skär ner den skalade potatisen och blomkålen i mindre delar.
2. Koka bitarna i mjölken och grädden.
3. Salta och peppra, och låt koka med lock.
4. När potatisen är mjuk tillsätt smör efter smak och stampa ihop.
5. Stek sidfläsket gyllenbrunt.
6. Stek hälleflundran, salta och peppra.
7. Servera hälleflundran på blomkålsstampet.
8. Lägg på sidfläsket och en sked med stekfett.
9. Servera med citron och dill.
tips på dricka:
lätt rött vin (Sileni Cellar Selection Pinot Noir 2011)

Den här rätten passar bra som huvudrätt, till förrätt rekommenderar vi pilgrimsmusslor med sparris och konjaksås.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi