Hoppa till huvudinnehåll

Chokladterrin med tre sorters choklad

En portion chokladterrin
En portion chokladterrin Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),choklad,bakverk,Söta bakelser för julen,chokladterrin

Choklad, enkelt men lyxigt. Vi gör en vackert randig terrin med mjölk-, vit- och mörkchoklad. Perfekt på en tunntunn chokladkaksbotten. Serverat med havtornssås är den en oslagbar dessert för chokladälskare.

Ingredienser

Anvisningar: 

Chokladanslag
Vispa äggulor, sockerlag och 35 g socker poröst. Vispa vitor och 25 g socker till maräng. Blanda mjöl och kakao. Blanda maräng med vispade gulor. Sikta i mjöl och kakao. Bred ut tunt på smörpapper. Baka i 220 c i 7 min. Stjälp upp, dra bort bakpappret och skär ut kakbotten och -lock till terrinen.

Chokladtryffel
Fodra en brödform med plastfilm. Grunda med en tunn skiva chokladanslag i botten. Börja med att smälta mjölkchoklad i uppvärmd grädde. Häll i formen och låt stelna i kylen. Värm grädde och smält den vita chokladen. Häll över stelnad mjölkchoklad. Låt stelna i kylen. Upprepa proceduren med mörk choklad och avsluta med en tunn skiva med chokladanslag. Låt stelna helt i kyl över natten. Skär upp skivor med varm kniv.

Havtornssirap
Koka socker med lite vatten till väldigt ljus karamell. Skaka kastrullen istället för att röra. Slå i havtornsjuice och låt sjuda till 108 c. Låt svalna.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi