Hoppa till huvudinnehåll

Michael Björklunds hollandaisesås

Michael Björklunds hollandaisesås
Hollandaisesås à la Michael Björklund Michael Björklunds hollandaisesås Bild: Yle/Parad Media Michael Björklund,Hollandaisesås,Äggula,citron,efter nio,Sås,Franska köket

Hollandaisesås är en av det franska kökets fem grundsåser. Den är rätt arbetsdryg, men följer du Michaels recept får du en slät och fin sås att t ex förgylla primörer eller skaldjur med.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Lägg tre äggulor i en annan kastrull och tillsätt vattnet och vispa/rör om kraftigt på rätt låg värme, och se till att äggulorna inte koagulerar.

3. När man fått i lite luft i äggulorna efter någon minut börjar smeten få lite annan konsistens och bubblorna blir minde. Då lyfter man kastrullen av plattan.

4. Pressa i lite citronsaft.

5. Häll försiktigt i det smälta smöret i en tunn stråle, lite i taget under kraftig omrörning.

6. Fortsätt vispa kraftigt och när såsen fått en tjockare och krämigare konsistens är den klar.

7. Salta och peppra.

Servera hollandaisesåsen till fisk, skaldjur eller grönsaker. Servera gärna såsen genast. Den kan också serveras t o m upp till ett par timmar senare bara den hålls ljummen under tiden.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi