Hoppa till huvudinnehåll

Oves lakrecept

Fiskaren Ove Nysund och Elin
Elin Skagersten-Ström och fiskare Ove Nysund från Särkimo. Fiskaren Ove Nysund och Elin Bild: Yle/Strömsö fiskare,fiske,lake

Laken är för många starkt förknippad med julbordet, men är en utmärkt matfisk hela vintern. Den kan verka slemmig och lite skrämmande, men köttet är ljust och mört och rommen är en riktig delikatess. Om man vill fiska lake ska man göra det på vintern, eftersom den trivs i kalla och mörka vatten. Det finns många olika sätt att fiska lake - med nät, lakkrokar eller ryssja. Vill man pimpla lake ska man göra det efter mörkrets inbrott, tipsar fiskaren Ove Nysund i Särkimo. Det här eftersom laken är så ljusskygg. Det finns dom som sitter på isen på natten och pimplar efter laken och bäst är det om det ligger snö på isen. Laken är som bäst före den börjar leka i slutet av februari, då sjunker kvaliteten på köttet, berättar Ove. Själv fiskar Ove Nysund laken mest med ryssjor som han lägger ut innan isen lägger sig och som han börjar vittja när isen har lagt sig. Om Ove får välja tillreder han helst mjölklaken som han kokar med skinnet på.

Ingredienser

Anvisningar: 

Lakgryta

Lakgryta
Lakgryta Bild: Yle/Strömsö lake,fiske,Gryta

Rensa laken och skrapa av slemmet från skinnet. Ta ur lever och eventuell rom. Klipp bort fenor och stjärt och klipp laken i grova bitar. Ta inte bort skinnet. Skölj laken i iskallt vatten. Koka laken tillsammans med levern, skalad potatis, grovt skuren lök, kryddpeppar och salt tills potatisen är mjuk. Red en sås av kokspadet med lite vetemjöl. Smaka av med lite malen kryddpeppar. Spara levern till lakrommen.

Lakrom med lever

En lakromssmörgås
En lakromssmörgås Bild: Yle/Strömsö lake,fiskrom,Strömsö

Skölj lakrommen under rinnande vatten och tryck försiktigt bort blodet med fingret. Salta och låt stå i kyl ett dygn. Tryck försiktigt ut lakrommen ur rompåsarna. Blanda med finhackad lök, grädde, kryddpeppar och mosad laklever (kokad).

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi