Hoppa till huvudinnehåll

Tre dagars bröd med kalljäsning

3-dagars bröd
3-dagars bröd Bild: Yle/Carina Ahlskog bröd,ekologisk mat,Emmer,jäsning

Ett tre kilos tre dagars bröd som får utveckla aromer och nyttigheter ur mjölet under kalljäsning - din smörgås blir aldrig godare än så. Vi använder ett ekologiskt urvete, emmer, med relativt låg glutenhalt. Ett gott bröd behöver bara tid: det får mogna under tre dagar och den 16-20 timmar långa kalljäsningsprocessen tar fram det allra bästa ur brödet. Dessutom jobbar vi enkelt, bara med händerna.

Ingredienser

Anvisningar: 

Fördeg

Dag 1: Blanda jäst med vatten och mjöl. Låt stå i en stor bytta med lock över natten i rumstemperatur. Degen surnar till en sk falsk surdeg och blir lite bubblig.

Bröddeg

Dag 2: Rör ut saltet i vattnet. Blanda ner fördeg och mjöl med händerna. Låt vila i rumstemperatur 30 minuter.
Vik i bunke 2 ggr med 30 min mellanrum och låt vila 30 minuter. Stjälp ut på mjölad bänk och vik en tredje och sista gång. Vänd degen uppochner och "spänn" ytan med hjälp av bordet. Smörj en djup kastrull med rapsolja. Lyft i degen och spänn igen genom att fösa händerna in under degen och spänna ytan. Täck med lock eller plastfilm och låt kalljäsa i kylen över natten, minst 16 timmar.

Dag 3: Stjälp upp i oljad ugnsform, snitta ytan och pudra lätt med emmersikt. Baka på 250 c med isbitar på ugnsbotten i 15 min. Släpp ut ångan, sänk till 200 c och baka tills brödet är 98c i mitten. I Strömsös varmluftsugn tog det 2h 40 min.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi