Hoppa till huvudinnehåll

Slovakiska plommonknyten

Slovakiska plommonknyten
Slovakiska plommonknyten Bild: Yle/Carina Ahlskog Slovakien,efterrätter,kvarg

Gammalt, torrt bröd utgör grunden till den här spännande efterrätten från Slovakien. Knytena har en mjuk konsistens och tillsammans med kvarg, pepparkaka och brynt smör ger det här oss en helt ny, fräsch smakbild.

Ingredienser

Anvisningar: 

Riv brödet utan kanter i grova bitar. Blötlägg i vatten. Krama ur överflödigt vatten, pulsmixa tillsammans med ½ dl durumvete till mjuk deg. Baka ut 3 mm tjockt på mjölat bakbord. Ta ut cirklar med ett glas eller stansring.

Skär plommonen i ¼ klyftor utan skal. Lägg en plommonklyfta och en liten nypa muscovadosocker på varje cirkel. Fukta med vatten runtom kanterna och nyp försiktigt ihop till ett knyte. Sänk i kokande vatten 3½ min. Lyft.

Servera plommonknytena varma toppade med kvarg, florsocker, brynt smör och krossad pepparkaka.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi