Hoppa till huvudinnehåll

Ätbara insekter - syrsor och larver

Ätbara insekter
Ätbara insekter Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),middag,insekter,morot

I många delar av världen är insekter vardagsmat. Så långt har vi ännu inte kommit i Europa. Men en sak är säker, det är bara en tidsfråga innan EU-lagstiftningen tillåter att du kan köpa de här råvarorna i en butik nära dej. Här använder vi bara tre av världens 1400 ätliga insektarter. Det här är något du kanske inte kan göra hemma men vi vill gärna ge dig en bild av hur din tallrik kan se ut i framtiden. En god lunch med ett smakrikt bröd och chokladdoppade syrsor till efterrätt. Ätbara insekter varsågoda!

Ingredienser

  • 0.5 kilogram (kg) morötter- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 4 matsked (msk) citroncurd- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 2 krukor vattenkrasse- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 2 askar smörgåskrasse- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 3 matsked (msk) torkade fältsyrsor- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 0.25 tesked (tsk) cayennepeppar- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 0.5 tesked (tsk) rosmarin- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 1 tesked (tsk) fänkålsfrön- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 1 tesked (tsk) korianderfrön- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 2 matsked (msk) torkade mjölbaggelarver- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 1 matsked (msk) honung- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 0.5 matsked (msk) smör- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • salt- (Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver)
  • 2 st ägg- (Salt citroncurd)
  • 100 gram (g) citronsaft- (Salt citroncurd)
  • 1 citron rivet skal- (Salt citroncurd)
  • 2 tesked (tsk) strösocker- (Salt citroncurd)
  • 100 gram (g) smör- (Salt citroncurd)
  • 60 gram (g) olivolja- (Salt citroncurd)
  • salt- (Salt citroncurd)
  • 25 gram (g) jäst- (Syrsebröd)
  • 5 deciliter (dl) vatten- (Syrsebröd)
  • 1.5 matsked (msk) salt- (Syrsebröd)
  • 3 matsked (msk) olivolja- (Syrsebröd)
  • 11 deciliter (dl) ekologiskt vetemjöl- (Syrsebröd)
  • 1 deciliter (dl) syrsemjöl- (Syrsebröd)
  • mörk choklad- (Pikanta chokladdoppade syrsor)
  • vit choklad- (Pikanta chokladdoppade syrsor)
  • Torkade vandringssyrsor- (Pikanta chokladdoppade syrsor)
  • chiliflakes- (Pikanta chokladdoppade syrsor)
  • flingsalt- (Pikanta chokladdoppade syrsor)
Anvisningar: 

Syrsekryddade morötter med karamelliserade mjölbaggelarver

Långstek morötterna i stekpanna på medelvärme i 30 minuter.

Mortla cayenne, rosmarin, fänkål, koriander och syrsor och strö kryddblandningen över morötterna när de börjat mjukna i pannan.

Smält smör och honung i en annan panna, tillsätt larverna och smaka av med salt. Häll upp på bakpapper.

Servera morötterna på en salladsbädd av krasse, ringla över salt citroncurd.

Salt citroncurd

Salt citroncurd
Salt citroncurd Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),citron,Lemon curd

Lägg ägg, citronsaft, citronskal och socker i en kastrull och vispa under uppvärmning tills det börjar tjockna, ca 84 C. Vispa ner smör och olja. Smaka av med salt. Krämen ska ha en sötsalt smak.

Servera gärna krämen direkt. Krämen blir hård när man förvarar den i kylen men går att värma upp igen för mjuk konsistens.

Syrsebröd, 12-14 semlor

Syrsebröd
Syrsebröd Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),bröd,syrsor

Smula jästen i en bunke. Slå på fingervarmt vatten, 37 C. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olivolja, syrsemjöl och vetemjöl.

Arbeta ihop degen med degkrok ca 7 minuter (degen ska vara ganska klibbig). Jäs under duk i 1 timme.

Ta upp degen på mjölad bänk. Dela degen i 12 bitar med kniv och rulla till semlor.

Lägg på plåt med smort bakplåtspapper. Pudra mjöl över och låt jäsa i ytterligare 30 min.

Grädda i ugn i 200 C i 20 -25 minuter, släng ev in en handfull isbitar på botten av ugnen för att få skorpa på bröden. Ät gärna direkt med riktigt smör.

Pikanta chokladdoppade syrsor

Chokladdoppade syrsor
Chokladdoppade syrsor Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),syrsor,insekter,efterrätter

Rosta syrsorna på plåt i 175 C max 5 minuter.

Smält chokladen i vattenbad. Ringla ner vitchokladen i mörkchokladen. Doppa syrsorna i chokladen och strö över lite chiliflakes och flingsalt. Låt stelna.

Läs mera:

pärmen till Lena Huldén: Minikarjaa Hyönteiset ruokana

Framtidens mat krälar och flyger

I tusentals år har mänskor ätit insekter. Inte för att de lidit hungersnöd, utan för att det är gott. Men varför gör inte vi i Europa det? I framtiden kommer vi att göra det.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi