Hoppa till huvudinnehåll

Blinier på speltmjöl

Blini på urvete
Blini på urvete Bild: YLE/Minna Mäkelä Blinier,Blinier,Strömsö (tv-program)

Det finns otaliga sätt att tillreda blinier. I många recept utgår man från bovete. Gillar man inte den smaken kan man testa på det här alternativet med spelt- och vetemjöl.

Ingredienser

Anvisningar: 

Värm mjölken till 37 C. Lös upp jästen i mjölken, tillsätt mjöl, äggulor och salt, blanda väl. Låt jäsa 40 min.

Rör ner det smälta smöret i degen och vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna .

Stek i blinipanna i rikligt med smält smör. Servera med creme fraiche smaksatt med citronskal och salt och en löksallad på finhackad rödlök, gräslök och dill. Samt belugakaviar på linser.

Läs mera:

Blinier med klassiska tillbehör.

Blinier och pannkakor

Blinier är ryska plättar bakade på bovetemjöl. Namnet kommer från det fornslaviska mlin, vilket betyder mala. Blinier görs vanligen för att fira vinterns slut och för äta upp sig inför stora fastan i Ryssland under Maslenitsa.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi