Hoppa till huvudinnehåll

Filips grillade lammrätter - ribs

Grillad lammkarré, sadel, ribs och hjärta
Grillad lammkarré, sadel, ribs och hjärta. Grillad lammkarré, sadel, ribs och hjärta Bild: Marika Hill / Five Corners Production lamm,grillar,från jord till bord

När gästerna är bjudna och grillsäsongen som bäst gör du rätt i att skaffa dig ett helt lamm. Hjälp vid grillen får du av Filip Langhoffs recept på olika delar; ribs, hjärta, rygg och karré.

Ingredienser

Anvisningar: 

Ugnsbakad lammsida / grillade lammribs

Den här rätten är tidskrävande. Räkna ut hur mycket tid du behöver för varje moment så att själva grillandet inte riskerar att inledas först vid midnatt. Det tar sex timmar för lammsidan att bräseras. Sätt igång på förmiddagen eller föregående dag eftersom både ribsen och marinaden bör ha svalnat en stund innan du marinerar och grillar. Ribsen marineras och läggs i kylskåpet så länge tills grillen hunnit blivit varm.

Bräsering

Skär ut vartannat ben från lammsidan och dela dem så att varje ben har dubbel mängd kött.

Grovhacka lök och vitlök.

Brässera lammribsen med lök, vitlök, vitt vin och kryddor i sex timmar under lock i 120 grader.

Marinad

Skiva vitlöken, hacka löken, tärna bacon och tomat.

Stek vitlök, lök och bacon med rybsoljan. Blanda i tomatpuré och tomater. Låt koka i 10 minuter.

Häll i äppelvinägern, mixa med stavmixer. Häll i bräseringslagen och koka ihop.

Låt marinaden svalna en stund innan du gnider in ribsen med den. Marinera ribsen och lägg dem en stund i kylskåpet.

Grillning

Grilla ribsen på medelvärme 3-5 minuter på vardera sidan. Pensla med marinad då och då medan du grillar.

Tillbehör till grillade lammrätter

Grillad sallad, vårlök och rova samt yoghurtsås med mynta

Dela isbergssalladen i fyra klyftor och grilla på hög värme i två till fyra minuter. Pensla grillen med olja innan du grillar.

Dela vårlöken på hälften och grilla tills den är mör. Stick små hål i rovorna med en gaffel och grilla dem. Det tar två till fyra minuter.

Rör om den naturella yoghurten med finhackad mynta.

Smaka av alla tillbehör med salt och svartpeppar.

Inlagd rödbeta passar även utmärkt som tilbehör och Filips fräscha sallad på rårivet lamm med rova och kålrabbi.

Se också recepten till Filips grillade lammsadel och -karré samt grillade lammhjärta.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi