Hoppa till huvudinnehåll

Potatisplättar och äppelsylt

Potatisplättar med äppelsylt
Potatisplättar med äppelsylt Potatisplättar med äppelsylt Bild: Marika Hill / Five Corners Production plättar,Plättar med sylt,äppelsylt,äpple

En klassisk efterrätt med känsla av gammal husmanskost. Efterrätten förgylls ytterligare om äpplena är plockade i egen eller grannens trädgård.

Ingredienser

  • 6 st stora mjöliga potatisar- (potatisplättar)
  • 50 gram (g) smör- (potatisplättar)
  • 2 matsked (msk) mjölk- (potatisplättar)
  • salt- (potatisplättar)
  • socker- (potatisplättar)
  • 4 st ägg- (potatisplättar)
  • 1.5 deciliter (dl) mjöl- (potatisplättar)
  • 1 tesked (tsk) bakpulver- (potatisplättar)
  • 2 deciliter (dl) mjölk- (potatisplättar)
  • 2 st äpple- (äppelsylt)
  • 1 deciliter (dl) socker- (äppelsylt)
  • 1 deciliter (dl) äppelsaft- (äppelsylt)
  • 0.5 matsked (msk) kanel- (äppelsylt)
Anvisningar: 

Potatisplättar

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och lägg i smör och två matskedar mjölk.

Låt stå ett par minuter på låg värme, krydda med salt och socker och vispa ihop till ett mos.

Knäck äggen i en skål och vispa upp med mjöl, bakpulver och två deciliter mjölk. Vispa ner mosen i smeten.

Grädda i gjutjärnsplättpanna till små plättar.

Äppelsylt

Tärna äpplena och koka dem med saften, sockret och avsmaka med kanel till en god kompott.

Servera potatisplättarna med äppelsylten.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi