
Filip Langhoff efterrätt med ugnstorkade tomater, kryddtagetes, vaniljssås och madeleine höjer kanske på ögonbryna, men ger du dig tid att laga den får du en efterlängtad belöning.
Ingredienser
- 12 st plommontomat- (tomat och tagetes)
- 12 st gul tomat- (tomat och tagetes)
- 2 deciliter (dl) socker- (tomat och tagetes)
- 4 deciliter (dl) vatten- (tomat och tagetes)
- 1 st vaniljstång- (tomat och tagetes)
- 1 knippe tagetes- (tomat och tagetes)
- 1 st vaniljstång- (vaniljsås)
- 4 st äggula- (vaniljsås)
- 2.5 deciliter (dl) mjölk- (vaniljsås)
- 65 gram (g) socker- (vaniljsås)
- 1 knippe tagetes- (vaniljsås)
- 2 st äggvita- (madeleine)
- 1 deciliter (dl) socker- (madeleine)
- 1.5 deciliter (dl) mjöl- (madeleine)
- 0.75 tesked (tsk) bakpulver- (madeleine)
- 1 matsked (msk) citronsaft- (madeleine)
- 75 gram (g) brynt smör- (madeleine)
Dag 1. Börja med det första momentet dagen innan, eftersom tomaterna behöver torka för att smaken skall förstärkas.
Tomat och tagetes
Koka upp socker och vatten, tillsätt vaniljstång och kryddtagetes.
Lägg tomaterna i den varma marinaden, dra bort värmen.
Ta tomaterna ur marinaden när lagen har svalnat.
Torka tomaterna i ugnen i 45-50 grader med fläkten på och eventuellt ugnen öppen om det inte finns en funktion för torkning. Låt torka i ca 12 timmar.
Dag 2. När tomaterna har torkat färdigt kan du fortsätta med de två följande momenten.
Vaniljsås
Dela vaniljstången på hälften och skrapa ur vaniljen.
Blanda med mjölk, socker och tagetesblad. Koka upp.
Häll den varma lagen över äggulorna under vispning.
Värm upp till 85 grader under ständig omrörning.
Gör slevprovet och kyl ned.
Madeleine
Vispa äggvitorna med sockret. Blanda mjölet och bakpulvret och blanda ihop allt.
Blanda långsamt citronsaften och smöret in i massan.
Låt degen stå i cirka 10 minuter före den fylls i madeleineformarna.
Baka i ugnen i cirka 10 minuter i 180 grader.
Servera i en ugnsform. Rada upp tomater och madeleine, häll över vaniljsås och dekorera med kryddtagetes.