
Filip Langhoffs grillade sik med tomatfyllning, fänkål och salsa är salongsfähig på ett robust och vackert sätt. En underbar rätt på t ex sommarstugan när solen börjar gå ner bakom grantopparna.
Ingredienser
- 3 st bifftomat- (tomatfylld sik)
- 1 kilogram (kg) sik- fjällad, (tomatfylld sik)
- 50 gram (g) smör- (tomatfylld sik)
- dill- (tomatfylld sik)
- peppar- (tomatfylld sik)
- 4 st fänkål- (grillad fänkål)
- 1 st knippe dill- (grillad fänkål)
- 1 st lök- (grillad fänkål)
- 2 deciliter (dl) vitt vin- (grillad fänkål)
- 1 tesked (tsk) salt- (grillad fänkål)
- 1 tesked (tsk) socker- (grillad fänkål)
- 2 st bifftomat- (tomat och vårlök)
- 0.5 st lök- (tomat och vårlök)
- 2 klyfta vitlök- (tomat och vårlök)
- 2 st vårlöksblast- (tomat och vårlök)
Grillad fänkål
Börja med att dela fänkålen i åtta bitar och skiva löken i en cm tjocka skivor. Marinera dem i en timme tillsammans med vitt vin, dill, salt och socker.
När fänkålen är marinerad, ta upp den, krydda med salt, socker och rybsolja. Grilla eller stek den på medelstark värme.
Tomatfylld sik
När fänkålen och löken marinerats i ca 30 minuter kan du skära ut ryggbenet och bukbenen ur siken. Vik upp fisken och noppa ut benen.
Gnid siken med salt och peppar och låt stå kallt i 10 minuter.
Skiva tomaten i en cm tjocka skivor. Fyll fisken med tomat, smör och dill och bind ihop den med ett snöre. Skär några snitt på båda sidorna och gnid in den i olivolja.
Stek fisken på vardera sidan cirka fyra minuter i en färdigt varm panna. Flytta den till en ugnsform och grädda den i ugnen ca fem minuter i 175 grader.
Tomat och vårlök
Fräs lök och vitlök i olja, tillsätt vitt vin och tomater.
Lägg i vårlöken och krydda med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer olja.