Filip Langhoffs helstekta gräsand med konjakssås och palsternackor, där såsen görs på skrovet och smaksätts med konjak, vitt vin, enbär och grädde.
Ingredienser
- 2 st gräsand- (helstekt gräsand)
- smör- (helstekt gräsand)
- st peppar- (helstekt gräsand)
- rosmarin- (fyllning)
- 1 st lök- (fyllning)
- 4 st blast från palsternackor- (fyllning)
- smör- (fyllning)
- salt- (fyllning)
- peppar- (fyllning)
- 1 st gräsandsskrov- (gräddsås)
- 1 st lök- (gräddsås)
- 2 deciliter (dl) vitt vin- (gräddsås)
- 1 klyfta vitlök- (gräddsås)
- 0.5 deciliter (dl) konjak- eller Pineau des charantes, (gräddsås)
- 2 deciliter (dl) buljong- (gräddsås)
- 5 st enbär- (gräddsås)
- 1 deciliter (dl) grädde- (gräddsås)
- smör- (gräddsås)
Gräsanden:
Gnid in anden med salt och peppar. Tillred fyllningen: blanda en skivad lök, grovhackad rosmarin, blast av 2-4 palsternackor samt en rejäl bit smör. Fyll anden med blandningen.
Gräddsåsen:
Skiva löken och stek den i smör. Stycka skrovet och stek med löken. Lägg i enbären, konjaken och vinet.
Häll i buljongen och låt koka. Använd en god fond eller buljong eller se receptet till Rilette på and för hur du lagar en buljong på andlår.
Häll till slut i grädden och sila såsen. Smaka av med smör som mixas in med stavmixer.
Grilla anden:
Bind upp anden så att fyllningen inte faller ut.
Lägg på grillen och grilla enligt anvisningar för just den grillen du har.
Kärntemperatur 52 grader.
Grilla de hela palsternackorna.