Hoppa till huvudinnehåll

Lakritspesto med pasta och räkor

pastapesto portion
Pastapesto på lakritsörter pastapesto portion Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program)

Det finns många växter som har en ton av lakrits, bl.a. dill, körvel, dragon och fänkål. Här förädlar vi dem till en smakrik pesto. Att t.ex. förena olika sorters lök för att laga en rätt känns kanske naturligt, men det finns många fler smakfamiljer och familjen lakrits är en av dem.

Ingredienser

Anvisningar: 
Pestosås
Pestosås Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program)

Linda in en fänkål i aluminiumfolie med lite olja och salt. Baka i ugn på 175 c tills mjuk, ca 1 h. Tag ut och strimla.

Skiva den andra fänkålen tunt på mandolin. Skala räkorna.

Värm pinjekärnorna i ugn ett par minuter för att framhäva smak.

Mixa vitlök, pinjekärnor och spenat. Tillsätt örterna och mixa. Lägg sist i ost, olivolja, salt och peppar. Mixa till en slät grön kräm.

Koka pasta och blanda upp med räkor, bakad och färsk fänkål, rivet citronskal, fänkålsfrön och lite av peston. Smaka av med salt och peppar.

Om du vill förvara peston på burk i kylskåp, lägg ett tunt oljelager på peston så bibehålls både färg och smak.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi