Hoppa till huvudinnehåll

Rilette på gräsand

Stekt andbröst, rilette på andlår, inlagda gurkor och morötter.
Stekt andbröst, rilette på andlår, inlagda gurkor och morötter. Stekt andbröst, rilette på andlår, inlagda gurkor och morötter. Bild: Marika Hill / Five Corners Production gräsand,Rillettes,gurka,från jord till bord,morot

Rillette eller rillettes är kött som kokats i fett, finfördelats och kryddats. Denna paté introducerades i det franska köket på medeltiden. Filip Langhoffs rilette är tidsdryg, men en mycket fin sidorätt på en tallrik med stekt andbröst.

Ingredienser

Anvisningar: 

Salta låren i saltlagen i två timmar. Skölj noggrant av låren.

Koka dem sedan i smör, vin, lök, enbär och vatten på låg värme (75 grader) i 2-3 timmar tills köttet faller av.

Tillvarata lagen som låren kokats i, koka ihop den så att hälften återstår.

Riv köttet av låren.

Skär löken fint och stek den i en matsked smör.

Blanda med det rivna köttet av låren och häll i litet (1-3 msk) av buljongen du kokat ihop.

Lägg i den grovhackade persiljan.

PS. Buljongen som kokas kan också användas till såser som i receptet Helstekt gräsand med konjakssås och palsternackor.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi