Hoppa till huvudinnehåll

Äppel med lakritssås och karamelliserat havre

Filips Langhoffs kokta äpplen med lakritssås och karamelliserat havre är en efterrätt med snudd på fine dining, där nivån för njutning har höjts med flere smakenheter.

Ingredienser

  • 5 deciliter (dl) mjölk- (vaniljsås)
  • 5 deciliter (dl) grädde- (vaniljsås)
  • 160 gram (g) socker- (vaniljsås)
  • 1 st vaniljstång- (vaniljsås)
  • 8 st äggulor- (vaniljsås)
  • 4 st äpple- (äpplen)
  • 200 gram (g) socker- (äpplen)
  • 2 deciliter (dl) vitt vin- (äpplen)
  • 0.5 deciliter (dl) citronsaft- (äpplen)
  • 100 gram (g) lakrits- (lakritssås)
  • 2 deciliter (dl) vatten- (lakritssås)
  • 1 deciliter (dl) havreflingor- (stekta havreflingor)
  • 3 matsked (msk) socker- (stekta havreflingor)
  • 3 matsked (msk) smör- (stekta havreflingor)
  • 1 matsked (msk) limesaft- (stekta havreflingor)
Anvisningar: 

Vaniljsås

Koka upp mjölk, grädde, socker och vaniljstång.

Slå det över äggulorna litet åt gången under vispning och lägg allt tillbaka i kastrullen.

Värm upp smeten till 85 grader under ständig omrörning.

Sila såsen och servera med äpplena.

Äpplen

Skala äpplena och ta ut kärnorna.

Koka upp socker tills det karamelliserats lätt.

Häll i vittvin och litet citronsaft samt cirka tre-fyra citronskivor.

Sjud äpplena på svag värme under lock tills de är al dente.

Rulla de kokta äpplena i socker och karamellisera dem i ugnen med grillfunktionen eller med en gasbrännare.

Lakritssås

Använd gärna spelt- eller emmerlakrits om du kan få tag i dessa, annars en god variant.

Koka upp vattnet och blanda i lakritsen.

Koka på svag värme tills all lakrits löst upp sig.

Sila och håll varm.

Karamelliserade havreflingor

Stek havreflingorna i smöret.

Tillsätt sockret och rör om tills allt socker har löst upp sig och karamelliserats.

Smaka av med limesaft och en nypa salt.

Servering

Lägg upp lakritskrämen på bottnet av en skål.

Lägg det kokta äpplet på.

Häll vaniljsåsen över och strö på de karamelliserade havreflingorna.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi