Hoppa till huvudinnehåll

Tilslørte bondepiker - äpplen med havreflingor och crème crue

Tilslørte bondepiker i serveringsskålar
Tilslørte bondepiker i serveringsskålar Tilslørte bondepiker i serveringsskålar Bild: Marika Hill / Five Corners Production Norska köket,mattradition,äpple,från jord till bord,Änglamat

Tilslørte bondepiker är en norsk efterrätt med äppelsylt, brynta, söta brödsmulor och vispgrädde. Filips version är något mer raffinerad med havreflingor och syrad grädde. Svenskarna lagar en motsvarande rätt som kallas änglamat.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tärna äpplen i grova bitar med skal.

Blanda de tärnade äpplena med rybsolja, socker och riven kanel.

Stek äppelmassan i stekpannan med smör, tills äpplena är mjuka.

Blanda havreflingorna, smöret och sockret.

Stek sedan flingorna i stekpanna med litet olja tills de är aningen knapriga.

Blanda vaniljkornen ur en vaniljstång i crème cruen (eller crème fraîche).

Lägg upp i efterrättsskålar; äpplena nederst, havreflingorna på och toppa med en sväng av crèmen.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi