Hoppa till huvudinnehåll

Honungspannacotta med säsongens fruktkompott och havrefras

Honungspannacotta med säsongens fruktkompott och havrefras
Honungspannacotta med säsongens fruktkompott och havrefras Bild: Yle/Minna Mäkelä dessert,Michael Björklund,närproducerad mat,närmat

En kombination av krämigt och krispigt, där den lokala honungen används i alla delar av rätten. Glöm pannacotta med vaniljstång, honung är det nya svarta.

Ingredienser

  • 6 äppel- skurna i bitar, fruktkompott
  • 1 matsked (msk) honung- fruktkompott
  • 0.5 liter (l) rabarber- fruktkompott
  • 1 matsked (msk) honung- fruktkompott
  • 1 liter (l) grädde- Honungspannacotta
  • 4 gelatinblad- Honungspannacotta
  • 2 matsked (msk) honung- Honungspannacotta
  • 100 gram (g) smör- Havrefras
  • 3 matsked (msk) honung- Havrefras
  • 3 deciliter (dl) havregryn- Havrefras
  • 2 deciliter (dl) vetemjöl- Havrefras
Anvisningar: 

Fruktkompott

Skiva och koka rabarbern. Koka den med en matsked honung, al dente blir bra.

Sila rabarbern och häll rabarbersaften i en stekpanna. Spara rabarberkompotten.

Lägg i äppel skurna i klyftor, häll på en matsked honung och koka dem i rabarbersaften.

Äpplena skall inte kokas sönder utan får gärna ha lite tuggmotstånd.

Honungspannacotta

Värm upp grädden och honungen.

Lägg gelatinbladen i blöt tills dom blir mjuka.

Sätt i gelatinbladen, låt dom smälta i blandningen.

Häll upp på tallrikar och låt stelna i kylskåp ca. 2 timmar

Havrefras

Blanda ingredienserna.

Lägg ut smeten på en ugnsplåt. Grädda i 160 grader ca 30 minuter.

Krossa smeten till mindre bitar efter ca 15 minuter. När havrefraset är krispigt är det klart. .

Vid servering, lägg äppel och rabarberkompotten på pannacottan. Rippla över havrefraset.

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi