Hoppa till huvudinnehåll

Potatisgratäng med jordärtskocka och ingefära

Potatis, jordärtskocka, ingefära och tryffel hänger ihop både botaniskt och smakmässigt. Kombinationen blir här en underbart smakrik gratäng. Genom att låta potatisen sjuda upp i gräddmjölken innan gratinering frigörs stärkelsen och vi får en härligt krämig konsistens. Till vår gratäng serverade vi nystekt mangold med grisnacke

Ingredienser

Anvisningar: 

Potatisgratäng med jordärtskocka och ingefära

Skiva potatis, jordärtskocka och lök tunt i kastrull.

Koka upp gräddmjölk med skalad och finriven ingefära, salt och tryffelolja.

Sila gräddmjölken över rotfrukterna och sjud 3-4 minuter tills gräddmjölken börjar tjockna.

Slå upp i ugnsfast form och gratinera i 200c ca 15 minuter tills helt mjuka.

Nystekt mangold med grisnacke

Salta och peppra köttet runtom.

Stek i olja i het panna. Klicka i lite smör mot slutet, ös köttet med stekskyn.

Riv mangoldbladen av stjälkarna. Fräs snabbt med löken i lite olja och salt.

Blanda upp med äppelvinäger och råa stjälkbitar och skivat kött. Häll över överbliven steksky.

Tilläggsinfo: 

Använd gärna ekologiska rotfrukter så behöver du inte skala dem.

Om du gör gratäng med stärkelsefattiga rotsaker istället för potatis behöver rotsakerna inte sjuda innan gratinering, eftersom det är stärkelsen i potatisen som ger naturlig krämighet till rätten.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi