Hoppa till huvudinnehåll

Panerad lammhjärna

Fårhjärna med persilja och citron.
Lammhjärna med persilja och citron. Fårhjärna med persilja och citron. Bild: Yle/Parad Media efter nio,får,lamm- och fårkött,hjärnan,Dörrmatta

Lamm- eller fårhjärna kan vara svårt att få tag på. Det lönar sig att kolla med muslimska halal-kötthandlare, som ibland har lammhjärna i sitt sortiment. Servera den panerade lammhjärnan som förrätt eller drinktilltugg till ett glas vitt eller mousserande vin.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Blöttlägg lammhjärnorna i kallt vatten i två timmar. Skölj hjärnorna under kallt vatten och avlägsna eventuella hinnor.

2. Skala löken och vitlöksklyftan och skiva dem tunt. Häll vattnet i en kastrull och tillsätt löken, vitlöken, saltet och vinägern. Förväll hjärnorna i sjudande vatten i 10-15 minuter. Häll av kokvattten och spola hjärnorna i kallt vatten.

3. Skiva hjärnorna, vispa äggen i en skål.

4. Doppa hjärnbitarna i mjölk, sedan i mjölet, sedan i vispat ägg och till sist i skorpsmulor.

5. Stek bitarna i rypsolja på mellanhög värme tills de är knapriga och gyllenbruna. Salta och peppra.

6. Servera de panerade lammhjärnorna med citronklyftor och kaprismajonnäs.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi