Hoppa till huvudinnehåll

Tomatsallad med konjaksflamberade kantareller

Sallad med tomater, basilika, mozzarella och kantareller
Sallad med tomater, basilika, mozzarella och kantareller. Sallad med tomater, basilika, mozzarella och kantareller Bild: Leo Gammals tomat,kantarell,basilika,mozzarella,buffelmozzarella,nötter,mandel

Det här är en klassisk sallad med körsbärstomater, mozzarella, basilika som bas. Lyftet kommer från konjaksflamberade kantareller och stekt halloumi med honung.

Ingredienser

Anvisningar: 

1. Rosta frön i torr stekpanna tills de fått färg, men inte bränts vid.

2. Rensa kantarellerna och lägg dem i en värmd stekpanna utan fett. Stek kantarellerna på låg värme tills så mycket vätska som möjligt har dragit ur dem. Lägg sedan svampen åt sidan på hushållspapper för att svalna en stund.

3. Skär körsbärstomaterna på längden. Riv mozzarellaosten med händerna i passliga bitar. Salta och peppra.

4. Skär halloumin i skivor och stek dem i neutral olja, ett par minuter på vardera sida, tills de blivit gyllenbruna. Lägg halloumin åt sidan och lägg i en klick smör och kantarellerna.

5. Stek kantarellerna ett par minuter på hög värme, häll sedan i konjaken och tänd eld på den. Se upp så att stekpannan inte är rakt under spisfläkten!!

6. Skaka lätt på stekpannan då och då tills lågan har slocknat. Lägg stekpannan åt sidan. (Om konjaken är stark kan du strö över litet socker över kantarellerna för att balansera smakerna.)

7. Tag fram en skål eller fyra tallrikar om du vill lägga upp färdigt och servera omedelbart.

8. Lägg upp tomater, mozzarella, basilika och rucola omvartannat. Lägg på halloumi och ringla honung över osten. Toppa med kantareller och rostade frön. Ringla balsamicovinäger och olivolja över hela salladen. Dra till sist några varv med salt- och pepparkvarnen över skålen eller tallrikarna. Servera.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi