Hoppa till huvudinnehåll

Blomkålscurry

Portion med Blomkålscurry
Portion med Blomkålscurry Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),Recept,Paul Svensson

Bästa sättet att koka blomkål är i 1 cm vatten med skirat smör och under kort tid. Vattnet sköter om tillagningen medan smöret förstärker smaken. Underbart gott tillsammans med en smakintensiv, men inte stark, Strömsöcurry.

Ingredienser

Anvisningar: 

Blötlägg mungbönorna, gärna i 8 h.

Skär blomkål i grova klyftor.

Koka upp vatten, salt, hyvlat skal och saft av en halv citron, skirat smör och stjälkarna av persiljan i en stor kastrull.

Lägg i blomkål, och sjud under lock 4-5 minuter tills nästan klar. Lyft av och låt eftergå.

Tärna potatis och skiva purjolök.

Svetta i olja tills lite mjuka. Tillsätt curry, mungbönor, linser, kokosmjölk och 2 dl blomkålskokvatten. Låt sjuda under lock ca 10 minuter tills potatis och mungbönor är mjuka.

Avsluta med finhackade örter, rivet skal och juice av en halv citron och smaka av med salt och peppar. Servera med blomkål, Strömsöcurry och ev. tunnbröd

Tilläggsinfo: 

Genom att skira smör får man klarat smörfett som inte binder i vattnet utan ger en ren smörsmak.

För att få 1 dl skirat smör gör du så här: smält 1,5 dl smör, ställ åt sidan och låt skiktas.
Protein och laktos sjunker då till botten, det klara, gula fettet ovanpå är smörfett.

När du hällt av smörfettet kan resten brynas och användas som en jättegod smörsås till potatis, fisk eller grönsaker.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi