Hoppa till huvudinnehåll

Honungsrostad palsternacka med kolasås

Rotsaker har vi tillagat i desserter även tidigare, rödbetskaka, potatiskaka och söta potatisplättar för att nämna några. Nu är det dags för palsternackan! Den har en naturlig sötma samtidigt som den ger desserten en kryddig ton. Vi väljer att smaksätta vaniljglassen med ett uns av en lite ovanlig ingrediens, tonkabönan.

Ingredienser

Anvisningar: 

Tvätta palsternackorna noga, skär av ändan och dela grovt.

Lägg palsternackan i bottnen av en ugnsform och tillsätt äppelmust. Hyvla över 3 tunna skivor smör.

Baka palsternackorna i 180 c 60-70 minuter tills helt mjuka. Skaka om formen några gånger under bakningen för att glasera rotfrukten gyllene.

Rosta de hackade hasselnötterna i ugn ett par minuter tills de får lite färg.

Koka upp socker och vatten till karamell utan att röra. Släck med grädde och tillsätt nötterna. Skaka om.

Finriv en halv tonkaböna (inte nödvändig ger bara en pikant smak) och mixa med glass.

Servera palsternackorna med hasselnötskola och glass samt strimlat äpple överst.

Läs mera

Rödbetskaka med sötad getost och pistasch

Potatisefterrätter

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi