Hoppa till huvudinnehåll

Bakad rotselleri med rökt sik

Rotselleri är en rätt lurvig rotsak med en rejäl härva rottrådar. Vi använder hela rotsellerin, även blasten, men får man bara tag i själva rotfrukten går det självklart bra att använda andra mörkgröna blad som svartkål eller grönkål istället för selleristjälkarna.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skär loss stjälkar och strimla fint.

Blanchera i lättsaltat vatten och kyl i kallt vatten.

Skrapa rottrådar och skölj noggrant.

Koka 1-2 minuter. Häll av det mesta av vattnet, blanda ner 25 g smör och timjankvistar.

Skrubba rotselleri noggrant.

Vik in i aluminiumfolie med 25 g smör, salt och timjan.

Baka i ugn i 160c till en innertemp på 95c ca en timme.

Tag ut och skär 4 skivor lägg upp på tallrik. Smaksätt med lite salt och olivolja.

Blanda stjälkar med vispad creme fraiche, plockad sik, rivet äpple, senap och pepparrot.

Vid servering klicka smeten på selleriskivorna och lägg de lättkokta rottrådarna överst.

Tilläggsinfo: 

Använd gärna blasten och stjälkarna från fler av rotsakerna du tillreder, de blir smakrika - och intensivt gröna- stekta i het panna med olja och lite salt. T.ex. palsternacka, rotselleri, kålrot, polkabetor, rödbetor och gulbetor blir jättegoda tillbehör på det här sättet.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi