Hoppa till huvudinnehåll

Strömsös vintersoppa för många

Portion på Strömsös vintersoppa i en grön emaljmugg
Portion på Strömsös vintersoppa i en grön emaljmugg Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),Recept,soppor,Mingel

Vill du bjuda in många på mat är vår vintersoppa precis det du behöver. Basen är en mustig buljong med tydlig smak av skog. Till det serveras en buffé med valfria goda ingredienser. Plocka det du vill äta och fyll på med het buljong, värmande och smakrik i vinterkylan.

Ingredienser

Anvisningar: 
Kastrull med vintersoppa på kokning i Strömsö villans kök
Kastrull med vintersoppa på kokning i Strömsö villans kök Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),Recept,soppor

Buljong

Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda i alla ingredienser förutom soja och chili och låt småsjuda 2-3 timmar under lock. Fyll på vatten efterhand om buljongen reduceras för mycket.

Sila och tillsätt chili. Smaksätt ev. med lite mer salt, peppar och soja. Servera med valfria tillbehör.

Förslag på tillbehör

  • Strimlad och stekt bacon
  • Broccolibuketter, grovt strimlade morötter, och skivad kål.
  • Koka grönsakerna i 1 minut i kraftigt saltat vatten, kyl hastigt i kallt vatten för att behålla krispigheten.
  • Kokade korngryn. Koka nästan klart enligt anvsningar på förpackningen, koka klart i rödbetsjuice för vacker färg och god smak.
  • Kokad fast potatis skuren i bitar.
  • Inlagd svamp
Tillbehör till Strömsös vintersoppa i Strömsö villans kök
Tillbehör till Strömsös vintersoppa i Strömsö villans kök Bild: Yle/Minna Mäkelä Strömsö (tv-program),Recept,soppor

Tips 1: Lägg in svampen som silas av i en ättikslag med 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Tips 2: Andra rotsaker som blir goda till vintersoppan är t.ex. rotselleri, palsternacka, persiljerot, jordärtskocka. Koka lätt 1 minut och kyl hastigt.

Tilläggsinfo: 

Torkad svamp ger buljongen ett mustigt djup. Du får också ut mycket smak snabbt, jämfört med att använda endast färsk svamp. Vi använde 60 g torkade trattkantareller och 75 g torkad karljohan till det här receptet.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi