Hoppa till huvudinnehåll

Confiterad anka med stuvad rödkål

Confiterad anka med stuvad rödkål
Confiterad anka med stuvad rödkål Confiterad anka med stuvad rödkål Bild: Yle/Parad Media efter nio,anka,rödkål

Ankconfit på burk är världens snabbaste och godaste färdigmat. Räkna ett anklår per person. Rödkålen passar lika bra till ankan som till julskinka. Hetta upp det överblivna ankfettet i en kastrull och häll det klara fettet i en ren glasburk. Fettet håller i flera månader i kylskåpet - använd det som stekfett till t ex potatis, blinier eller kyckling.

Ingredienser

Anvisningar: 

Rödkålsstuvning

Skiva rödkålen, äpplet och löken. Fräs allt i en stor stekpanna eller i en gjutjärnsgryta i ankfettet i fem minuter.

Strö över sockret och bryn ytterligare två minuter.

Häll över vinäger, rödvin och resten av kryddorna. Tillsätt litet vatten, täck med lock och låt puttra i en timme.

Justera salt- och sockermängden. Servera med anka eller julskinka.

Ankconfit

Ankconfit är anklår som kokat i ankfett. Ankconfit finns på burk, väger cirka 1,2 kg och innehåller 4-5 anklår.

Ställ burken varmt eller under varmt kranvatten före den öppnas så fettet inte är helt stelnat.

Lyft anklåren till en ugnsfast form, med skinnsidan uppåt. Salta och peppra.

Ställ formen i 200 graders ugn i 30 minuter.

Ändra efter det värmen till grillelement på 250 grader och stek i ca 10 minuter tills ankskinnet är brynt och knaprigt.

Servera omedelbart med stuvad rödkål, kokt brysselkål och ett gott gelé, t ex rönnbärs- eller portvinsgelé.

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi