Hoppa till huvudinnehåll

Lägg citrusfrukter på burk - nu är de som billigast

Confit betyder konservering, i det här fallet i sockerlag. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

Ingredienser

Anvisningar: 

Picka skalen på frukten t.ex. med en coctailpinne.

Lägg citrusfrukterna i kallt vatten i skilda kastruller. Sjud långsamt upp under lock.

Häll av det uppkokta vattnet och slå på nytt kallt vatten. Sjud sedan i ca. 20-30 min beroende på frukt tills skalet är mjukt och lite geleaktigt.

Lyft och fördela i 3 kastruller med sockerlag. Krydda sockerlagen med kanel och stjärnanis för grapefrukt, rosmarin för apelsin.

Sjud i ca. 30 min och låt sedan frukten svalna i lagen, helst får den stå över över natten och dra.

Skär i klyftor och ringla sockerlag över vid servering, eller hacka grova bitar och blanda till en chunky marmelad med lite sockerlag.

Glasburk med citrusfrukter i sockerlag.
Glasburk med citrusfrukter i sockerlag. Bild: Yle / Carina Ahlskog citrusfrukter,Sockerlag,recept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson
Tilläggsinfo: 

* Använd gärna ekologiska frukter

* Alla sorters mogna citrusfrukter kan kokas in så här.

* Picka skalen ordentligt igenom så att frukten inte spricker när den sjuder.

* Vattenkokningen renar frukten och tar bort beskma ur skalet, därför ska man byta vatten efter första uppkok.

* Fuska inte med vattensjudningen, skalet blir nämligen segt om man inte kokar det mjukt i vatten. Det går inte att rädda genom att istället eftersjuda länge i sockerlag.

* Förvara hela frukter av citrus confit i tätslutande glasburk i kylen. Då är hållbarheten flera månader.

* Är frukten omogen kan den förbli aningen besk, hacka den då grovt och koka in den med lite sockerlag till en söt marmelad istället.

* Milda ostar gjorda på komjölk lämpar sej bra till citrus, t.ex. ricotta, mascarpone, färskost eller en mild vitmögelost.

* Vill du servera frökex till ostbrickan hittar du receptet här

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi