Hoppa till huvudinnehåll

Buljongkokt svedjerova

Det är säkert få som hört om svedjerovan. Innan potatisen gjorde sitt intåg var den basföda i Norden och odlades som namnet säger på områden där man nyligen röjt och bränt mark. Kan också ersättas med majrova som är lättare att få tag på.

Ingredienser

Anvisningar: 

Skär av topp och botten på rovorna för bättre stekyta.

Smält smöret i panna, lägg i rovorna tillsammans med rosmarin och vitlök.

Slå på grönsaksbuljong. Låt puttra under lock tills mjuka, ca 30 minuter.

Ta av locket, låt buljongen reducera till smörsky. Bryn rovorna på båda sidor och ös under tiden med smörskyn.

Servera på stuvad råg.

Tilläggsinfo: 
Svedjerova steks i en panna.
Svedjerova steks i en panna. Bild: Yle / Carina Ahlskog Recept,rova,Strömsö (tv-program)

* Fett är avgörande för att komma åt rovans beska och utveckla den fylliga smaken. Majrovan har inte samma beska men kan tillredas på samma sätt.

* Vill du göra egen grönsksbuljong hittar du receptet här.

* Vill du prova på att odla svedjerova får du tips här

Gjord av

Respons på innehållet i recepten kan skickas till svenska@yle.fi